» STARTSIDAN
» Om Östmarksbygden
   » Östmarks Skola
   » Östmarksbygden
   » Fiber i Östmarksbygden
   » Butiker, handel & service
   » Boende, festlokal & mat
   » Resor & Kommunikation
   » Östmarks kyrka
   » Östmarks församling
   » Kalender
   » Nyheter i Östmarksbygden
   » Knivkongen
   » Om Östmarkingen
   » Snöskoter
   » Årets Östmarking
   » Kartor
   » Skrädmjölsrecept
   » Röjdåfors kraftstation
» Företag & Föreningar
» Turistmål
» Kalender
» NYHETER
» Om Föreningen Östmarksbygden
» Bildarkiv
» Kontakt
» Länkar
» JAKT.ostmark.se
» Gästbok
Sök på sidan:
         
 
 

"Knivkongen"

 Johan Fredrik Hedenberg var och är Östmarks och kanske hela Sveriges främste knivmakare. Under första delen av 1900-talet var han en känd profil i hela bygden. Hans knivar har blivit berömda i såväl Sverige som Norge. Han förärade både Kung Håkon av Norge och Kung Gustav V med varsin kniv. Och skall man tro sägnen så lär han ha gjort kniven till Kung Håkon i nysilver och Kung Gustav V i riktigt silver. Men ett vet vi säkert att båda knivarna blev lika uppskattade. Vad vi vet säkert är att om det kommer ut knivar på marknaden som är gjorda av Johan Fredrik Hedenberg, eller ”knivkongen” som han kallades i folkmun, så betingar de ett värde av c:a 15 000 kronor.

 knivkongen.jpg


Vi i Föreningen Östmarksbygden tycker att ”knivkongen” har profilerat Östmarksbygden genom sin levnad och fått Östmark på kartan genom sina berömda knivar. Av en och annan anledning fick ”knivkongen” ingen gravsten så vi tyckte att det var vår uppgift i få till en minnessten över denna stora man som vilar på den vackra kyrkogården i Östmark. Så vi tog kontakt med en lokal konstnärinna, Ellinore Henriksson, som skulpturera ett porträtt av ”knivkongen” efter ett foto av Anna-Lisa Pewe. Stenen har vi funnit i kanten av Röjdälven, på så sätt tycker vi att vi förenar bygden genom att använda oss av lokal konstnärinna samt en sten ifrån bygdens största vattendrag som rinner genom hela bygden.

Avtäckningen av minnesstenen blev i Östmarksveckan, tisdagen den 17:e juli 2007.

Vi inom Föreningen Östmarksbygden tackar för alla bidrag till minnesstenen från djupet av våra hjärtan.

 
   


Bröderna Dobermann

 

Antal besökare:

Free Counters

Föreningen Östmarksbygden © 2005, E-post: info@ostmark.se Webbverktyg från Askås Internet- & Reklambyrå Askås Webbverktyg